wtorek, 1 października 2013

KREM Z POMIDORÓW

Październikowe wpisy zacznę od zupki:-) Pysznej, kremowej, rozgrzewającej, a przy tym sycącej, bo z mięskiem.
Składniki:
pół piersi z kurczaka
2 średnie marchewki
kawałek pora (około 5cm)
1 mała pietruszka
2 puszki pomidorów bez skórki lub 8 świeżych (dużych)
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
2 ziarnka ziela angielskiego
słodka papryka
sól, pieprz
ostra papryka jeśli ktoś lubi
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy zalewamy wodą, solimy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, ziele angielskie oraz obrane warzywa. Gdy mięso zmięknie, to wyjmujemy je z garnka. Do zupy dodajemy pomidory bez skóry, gotujemy jeszcze 15 minut. Wciskamy do zupy ząbek czosnku. Zupę miksujemy na gładko i doprawiamy do smaku (przed miksowaniem wyławiamy kulki ziela angielskiego). Pierś z kurczaka rwiemy na piórka, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy, posypujemy słodką papryką i smażymy na złoty kolor. Zupę nalewamy do miseczek, na środku układamy mięsko. smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz