wtorek, 15 października 2013

OBIAD CZY SAŁATKA? CZYLI MAKARON Z KURCZAKIEM

Każdy fan makaronu z miejsca pokocha to danie. Makaron, kurczak, oliwki, dużo czosnku i oliwa z oliwek. Serwowane bezpośrednio po przyrządzeniu będzie smakować jak najlepsza, włoska pasta. Wyjęte po paru godzinach z lodówki, sprawdzi się jako przystawka.
 
Składniki:
1 opakowanie makaronu penne
1 słoiczek czarnych oliwek
1 podwójna pierś z kurczaka
pęczek koperku
4-6 ząbków czosnku
słodka papryka
sól, pieprz
oliwa z oliwek (sporo)
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, solimy, doprawiamy papryką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, smażymy kurczaka, odstawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Koperek myjemy, siekamy. Czosnek obieramy. Jak tylko makaron się ugotuje, a kurczak usmaży, przerzucamy je do dużej michy. Dodajemy oliwki, posiekany koper, przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy, solimy, pieprzymy, dolewamy oliwy z oliwek (nie żałujemy jej). Znowu mieszamy i gotowe. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz