piątek, 25 października 2013

JAJKO W KOSZULCE Z TRUFLOWYM AKCENTEM

Jutro sobota. Marzę żeby się wyspać i leniwie, bez pośpiechu zacząć dzień, np. pysznym śniadaniem. 

Maślany tost, a na nim wiejskie jajeczko ugotowane w koszulce, posypane solą truflową. Po takim śniadaniu dzień musi się udać! 
Składniki:
1 wiejskie jajko
bułka kajzerka
łyżeczka masła
1/3 łyżeczki soli
sól truflowa
ulubione warzyw
Przygotowanie:
W garnku wstawić wodę osoloną 1/3 łyżeczką soli. Z bułki ściąć wierzch i spód. Na patelni rozpuścić masło, bułkę obsmażyć z obu stron na złoty kolor, przełożyć na talerz. Jajko wbić do kubeczka (ostrożnie, żeby nie uszkodzić żółtka). Gdy woda zacznie wrzeć, zdecydowanym ruchem wlewamy jajko do wrzątku. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy 3 minuty. Po tym czasie białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Jajko delikatnie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na naszą grzankę/tosta. Jeszcze gorące posypujemy solą truflową. Ciepło wyzwoli cudowny truflowy aromat.
Jeśli nie macie takiej soli, to przyprawcie jajko zwykłą solą z dodatkiem ulubionej przyprawy np. mielonej, słodkiej papryki. Smacznego! Miłej soboty!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz