piątek, 18 października 2013

WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Za oknem plucha i zimno. Brrrrrrry! Myślami wracam do słonecznych wakacji spędzonych na Węgrzech.
Szczególnie do przepysznej zupy gulaszowej. Podjęłam próbę odtworzenia jej smaku. Wyszła naprawdę super! Mocno paprykowa, z mięsem wołowym, ziemniakami i kluseczkami. 
Składniki:
1 kg wołowego mięsa (może być zrazowe, karkówka)
duuużo słodkiej, mielonej papryki
1 łyżeczka chili
1 lyżka oleju
1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
1 czerwona  papryka
1 jajko
6-8 łyżek mąki
4 duże ziemniaki
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę.Następnie doprawiamy 4 łyżkami mielonej papryki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie w sporym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy, czekamy aż puści sok. Następnie dolewamy bulion. Ja miałam taki pyszny, który został mi po gotowania mięsa na pasztet. Gotujemy około 1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Dodajemy 2 kolejne łyżki słodkiej papryki, chili, sól, pieprz do smaku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone na duże kawałki ziemniaki. Ponownie doprawiamy, oczywiście po uprzednim spróbowaniu. Jajko wbijamy do miseczki, dosypujemy mąkę i robimy kluseczki, coś w stylu zacierek. Kluseczki dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Zupę zjadamy gorącą!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz