środa, 25 września 2013

OKOŃ MORSKI PIECZONY W CAŁOŚCI

Powszechnie wiadomo, że ryby są zdrowe i smaczne. Mogą być smażone, wędzone, pieczone, marynowane, gryllowane, w galarecie itd. Możliwości jest wiele.
Osobiście za bardzo nie przepadam za rybami, ale ostatnio naszła mnie ochota. Sami zobaczcie co mi wyszło - z góry przepraszam za zdjęcie:/
Składniki:
2 okonie morskie
4 ziemniaki
łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
2 duże pieczarki
1 ząbek czosnku
1 średnia czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml białego wermutu
sół, pieprz 
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ryby myjemy, solimy, przyprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki - solimy. Dusimy do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia. Jednocześnie gotujemy, w osolonej wodzie, ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. UWAGA - ziemniaki odlewamy półtwarde.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, do którego wykładamy wymieszane z rozmarynem ziemniaki. Okonie faszerujemy duszonymi warzywami i układamy na ziemniakach. Nasze danie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut góra-dół, po tym czasie podlewamy danie wermutem i pieczemy kolejne 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy na 3-5 minut włączyć termoobieg, żeby rybki ładnie nam się zrumieniły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz