sobota, 21 września 2013

SOS GRZYBOWY Z KURCZAKIEM

Dziś ostatni dzień lata - owoce i warzywa kuszą nas smakiem, aromatem i intensywnymi kolorami.
Od jutra jesień, a wraz z nią  sezon na grzyby, które uwielbiam:-) Dom pachnący suszonymi grzybami. Na śniadanie jajecznica z kurkami, w spiżarni marynowane borowiki, a na obiad makaron z sosem grzybowym..

Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół piersi z kurczaka
10 średnich podgrzybków lub innych grzybów (zależy jakie udało nam się znaleźć)
250 ml słodkiej śmietanki np. 12%
oliwa z oliwek
sól,pieprz
natka pietruszki
1 opakowanie makaronu świderki 
parmezan do posypania
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której znajdują się 3 łyżki oliwy z oliwek. Solimy, pieprzymy, mieszamy, dusimy na małym ogniu. Oczyszczone i umyte grzyby kroimy na kawałki, dorzucamy je na patelnię, dusimy około 15 minut. W tzw. międzyczasie nastawiamy wodę na makaron - pamiętajcie, że musi być dobrze osolona. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałeczki, dorzucamy na patelnię, dusimy 5 minut. Dolewamy śmietankę i dalej gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy natkę (około pół pęczka). Sos redukuje się na małym ogniu. Makaron też już na pewno zdążył się ugotować, odcedzony przerzucamy na patelnię, zwiększamy gaz i energicznie mieszamy. Dzięki temu sos dokładnie oblepi makaron. Danie wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Aż mi ślinka cieknie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz