poniedziałek, 9 września 2013

LECZO

Mamo, dlaczego w tym leczo jest tyle cukinii?
Jeśli nie lubicie cukinii, to nie gotujcie tej potrawy. Ale jeśli jesteście fanami tego warzywa, to idealny przepis dla Was:-) Być może niektórzy będą zaskoczeni, bo w tym leczo jest sporo mielonego mięsa. 
I jeszcze jedna uwaga, z poniższego przepisu wychodzi naprawdę duuuży gar.

Składniki:
1 kg mielonej łopatki wieprzowej
kolorowe cukinie (białe, żółte, zielone, tak żeby w sumie było ich 2 kg)
kolorowe papryki (2 czerwone, 1 żółta, 1 zielona, 1 pomarańczowa)
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów bez skórki
łyżeczka pikantnej pasty paprykowej
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy mięso, smażymy. Dodajemy soli, pieprzu, dorzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Umyte papryki kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa, mieszamy, smażymy przez 5 minut. Cukinie w kostkę i dodajemy do gara, mieszamy, dusimy 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz pastę paprykową (jeśli nie macie takiej pasty, można dodać kilka kropli tabasco lub pół łyżeczki chili w proszku). Gotujemy jeszcze przez kilka minut, ale niezbyt długo, żeby cukinia się nie rozpadła. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą bułeczką, pieczoną bułką czosnkową, co kto lubi. Ja jadłam bez niczego;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz