niedziela, 22 września 2013

ZUPA (KREM) PAPRYKOWO-POMIDODOROWA

Z okazji jesieni, przesyłam trochę słońca - na talerzu:-) Dziś zjedliśmy pyszny krem z pomidorów i pieczonej papryki.
Składniki:
6 pomidorów
3 czerwone papryki
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz, sól
1 bulion w kostce
pikantna pasta z papryki (ewentualnie tabasco lub nic, jeśli nie lubicie pikantnego;-)
groszek ptysiowy
świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne, przecinamy na ćwiartki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wkładamy do niego papryki, a papryki do nagrzanego (200 stopni) piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut. W międzyczasie do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, na to posiekana cebula i czosnek, sól, pieprz, mieszamy i smażymy na małym ogniu. Marchewkę obieramy, siekamy, dodajemy do smażącej się cebulki. Pomidory wkładamy do miski, na 3 minuty zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki, kroimy, wrzucamy do garnka z cebulą i marchewką. Bulion rozpuszczamy w pół litra wrzątku, dolewamy do garnka i cały czas gotujemy. Papryki wyjmujemy z pieca, studzimy. Następnie obieramy ze skórki, dodajemy do zupy Gotujemy kolejne 10 -15 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy.
Tak powstały krem doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym, dekorujemy listkami bazylii.
Pychaaa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz