piątek, 20 września 2013

MUFFINY RED VELVET

Wielokrotnie robiłam już red velvet cake. Pomyślałam, że tym razem wykorzystam ten przepis do przygotowanie muffinek. Sami zobaczcie jak wyszło:
Składniki:

2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka kefiru
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
500 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej 36%
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Mąkę, kakao, sól i cukier wsypujemy do miski, mieszamy.
W drugiej misce mieszamy jajka z olejem, kefirem i  barwnikiem.
Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie miksujemy.
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta, szybko mieszamy. Nakładamy do 3/4 wysokości papilotek.
Pieczemy w temperaturze 180ºC około 25-30 minut, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem - czy jest suchy. 
Do 1/4 szklanki gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie miksujemy  z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną. Wkładamy do lodówki.
Gdy muffiny przestygną, wycinamy w nich otwory w kształcie stożków. W dziurki nakładamy bitą śmietanę i posypujemy okruszkami, które powstały z wyciętych stożków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz