poniedziałek, 9 września 2013

PLACKI ZIEMNIACZNE NIE MUSZĄ BYĆ NUDNE..

Na pewno każdy jadał je w dzieciństwie (ja tylko z cukrem). Niektórzy kochają je do dziś i zajadają się nimi w dorosłym życiu (zupełnie jak mój mąż). Mowa oczywiście o tradycyjnych, ziemniaczanych plackach. 
Poniżej kilka pomysłów i dodatków, które ze zwykłych placków, zrobią całkiem nowe danie.
Składniki na placki:
2 kg ziemniaków
2 cebule
8  łyżek mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków:
Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na drobnej tarce (ja mielę w maszynce do mięsa, jest o wiele szybciej, no i palce całe;-). Cebulę również ścieramy/mielimy. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz. Mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, musi się dobrze rozgrzać. Łyżką nakładamy ciasto na patelnię, smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Składniki na sos czosnkowy:
mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie sosu czosnkowego:
Jogurt mieszamy z majonezem, wciskamy do niego czosnek. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje schłodzony.
Propozycja podania placków:
1 placki polewamy kwaśną, gęstą śmietaną i posypujemy startym, podwędzanym serem
2 placki polewamy śmietaną i dekorujemy czarnym kawiorem
3 placki polewamy sosem czosnkowym i przykrywamy plasterkiem wędzonego na zimno łososia
itd. kombinacji jest wiele!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz