środa, 5 czerwca 2013

CZARNY MAKARON Z OWOCAMI MORZA
Ja wiem, że wielu z Was patrząc na to zdjęcie powie "a fuuuu!", ale zapewniam , że drugim tylu pocieknie ślinka:-)
Składniki:
1 opakowanie makaronu barwionego kałamarnicą
30 dkg mieszanki owoców morza
1 puszka krojonych pomidorów
mała cebulka
kieliszek białego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
suszony koperek
sól, pieprz, tabasko
oliwa z oliwek 
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Wrzucamy na patelnię, na 2 łyżki oliwy, delikatnie solimy. Gdy cebulka delikatnie się poddusi, wrzucamy rozmrożone owoce morza i dusimy (około 30 minut, podlewając winkiem).
W tzw. międzyczasie wstawiamy wodę na makaron (nie zapominamy jej posolić).
Do owoców morza dodajemy pomidory z puszki, solimy, pieprzymy, dajemy kilka kropli tabasko, dusimy.
Po kolejnych 15 minutach dodajemy pół łyżki suszonego koperku i dusimy nadal, aż makaron się ugotuje.
Dalej już chyba wiecie co robić;-) gotowe danie dodatkowo można posypać startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz