niedziela, 23 czerwca 2013

WYTRAWNA TARTA Z BROKUŁAMI I  CUKINIĄ
Kruchy spód z zieloną górą. Idealny na kolację lub popołudniową przekąskę.


Składniki:
1 brokuł
1 mała cukinia
2 średnie cebule
300 ml kwaśnej śmietany
5 jajek
20 dkg mąki
12 dkg masła
5 łyżek tartego parmezanu
sól, pieprz
łyżka oleju 
margaryna do wysmarowania formy
bułka do wysypania formy
świeży tymianek
Przygotowanie:
Mąkę, masło, jajko i pół łyżeczki soli zagniatamy, wkładamy na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie blanszujemy  brokuły tzn. wrzucamy na 2 minuty do wrzącej wody, a następnie odlewamy. Cebule kroimy na półplasterki, szklimy  na oleju. Cukinię kroimy w kostkę.
Tortownicę smarujemy odrobiną margaryny, wysypujemy bułką tartą. Wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem.
Warzywa mieszamy, wykładamy na podpieczony placek, zalewamy mieszaniną jajek i śmietany, posypujemy parmezanem (można rzucić kilka gałązek tymianku) i pieczemy prze kolejne 40 minut. Jemy na ciepło lub zimno, jak kto woli:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz