piątek, 14 czerwca 2013

SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Założę się, że większość z Was, jeśli nie dziś to jutro, będzie grillować.
Ale oprócz mięska, kiełbaski i kaszanki, uwielbiam sałatki grillowe, szczególnie z ziemniaków.
Składniki:
2 kg ziemniaków
duży jogurt naturalny
3 czerwone cebule
4 łyżki majonezu
3 łyżeczki zielonego pesto
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie w łupinach (na półtwardo). Studzimy, obieramy, kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki. Do jogurtu dodajemy majonez, sól, pieprz i pesto, tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie - PYCHA!
Dla chętnych podaję przepis na domowe pesto:
30 listków bazylii, ząbek czosnku, 5 dkg nerkowców, oliwa z oliwek, 10 dkg parmezanu, wszytko zmiksować blenderem na gładką masę i gotowe:-)

Tym razem przepis znalazłam pośród przepisów Knorr.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz