sobota, 25 maja 2013

ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM
Często gości na naszych talerzach, nie tylko z kalafiorem, ale też z brukselką, fasolką szparagową, co kto lubi:-)
Składniki:
pół kg ziemniaków
1 kalafior
pół kg mięsa mielonego
pomidory w puszce
cebula
czosnek
20 dkg żółtego sera
sól, pieprz, suszona bazylia
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach. Gdy są lekko twarde odlewamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i czosnek kroimy, przesmażamy na oliwie, dodajemy zmielone mięso i pokrojone pomidory z puszki. Dusimy, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią. Odparowujemy nadmiar wody (ewentualnie można zagęścić łyżką mąki). W tzw. międzyczasie gotujemy kalafiora (na półtwardo) i ścieramy ser.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na ziemniaki wykładamy mięsko, następnie kalafiora, całość posypujemy serem.
Zapiekamy w 180 stopniach, przez 40 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz