poniedziałek, 13 maja 2013

PODWÓJNIE URODZINOWY TORT
Ogromny! Ledwo zmieścił się w lodówce. 
Na przyjęciu byli dziadkowie, ciocie, wujkowie, kuzyni i inni bliscy, w sumie 20 dorosłych osób. Każdy dostał po sporym kawałku, a drugie tyle tortu zostało ... jednak nie na długo;-)
Kakaowy, dobrze nasączony biszkopt, przełożony krem z bitej śmietany, mascarpone i gorzkiej czekolady. P Y C H A!
Składniki:
biszkopt:
12 jajek
300 g cukru
230 g mąki pszennej
50 g kakao
krem:
1000 ml kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
1 kg sera mascarpone
4 tabliczki gorzkiej czekolady
do nasączenia:
1/2 litra słodkiej herbaty  doprawionej np. brandy
Przygotowanie:
biszkopt:
Żółtka utrzeć z połową cukru (150 g) na jasny, puszysty krem.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie dodać pozostałą część cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie zmiksować (na 1 biegu). Do masy stopniowo dodajemy zmieszaną mąkę z kakao.
Gotową masę delikatnie przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystygnięcia (ja najczęściej piekę dzień wcześniej). Upieczony, zimny biszkopt przecinamy na 3 równe części - wzdłuż oczywiście;-)
krem:
Czekoladę  łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia. Zimną kremówkę ubijamy, słodzimy. Po łyżce dodajemy mascarpone, cały czas miksujemy, do gładkiej masy wlewamy przestudzoną czekoladę i znów dokładnie miksujemy.
Pierwszy placek nasączamy, smarujemy kremem, kładziemy kolejny placek, znów nasączamy, i tak samo z trzecim. Cały tort dokładnie smarujemy kremem, szczególnie boki. Dekorujemy zgodnie z fantazją. Np boki można obsypać tartą czekoladą, na wierzchu ułożyć truskawki. 
Ja użyłam dwóch rodzajów ciastek (rurek i wafelków), okrągłych ciasteczek w czekoladzie i m&msów, w końcu to był tort dla dzieci:-))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz