czwartek, 23 maja 2013

TORT Z MYSZKĄ MINI
Kolejny torcik, tym razem na specjalne zamówienie, dla małej księżniczki:-)
Wewnątrz czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną.
Składniki:
6 jajek
75 g cukru
115 g mąki pszennej
30 g kakao
500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Do nasączenia:
czarna herbata mocno posłodzona 
Do dekoracji:
kolorowa masa cukiernicza
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy krem z żółtek i delikatnie łączymy. Do masy stopniowo dodajemy zmieszaną mąkę z kakao. Miksujemy.
Gotową masę delikatnie przelewamy do tortownicy (ja piekę w silikonowej, więc nie muszę jej smarować:-).
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystygnięcia. Upieczony, zimny biszkopt przecięłam na 3 równe części.
Dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy. Dosładzamy cukrem pudrem i wlewamy przestudzoną żelatynę, bardzo delikatnie mieszamy.
Dolny blat nasączamy słodką herbatą, pokrywamy bitą śmietaną. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy, znowu śmietana itd.
Na koniec smarujemy boki i wierzch tortu pozostałą bitą śmietaną. Wkładamy do lodówki. Dowolnie dekorujemy:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz