sobota, 29 marca 2014

MINIBROWNIES Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZ MĄKI!

Przepyszne! Kakaowe! No i bez mąki. Kasza jaglana w przekroju niewidoczna, za to wyczuwalna w teksturze. Polecam, sprawdźcie sami.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
6 jajek
1 szklanka kremówki 36% (polecam tortową)
1,5 szklanki cukru
1 szklanka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju
sól
Przygotowanie:
W niedużym garnuszku wstawiamy 2 szklanki wody z odrobiną soli. Na wrzącą wodę wsypujemy szklankę kaszy, zmniejszamy gaz i gotujemy około 15 minut. Pamiętamy, aby co kilka minut kaszę zamieszać, woda powinna całkowicie odparować. Gdy kasza ostygnie, to w dużej misce  mieszamy mikserem jajka, cukier, olej, śmietanę i proszek do pieczenia oraz kakao, na samym końcu dodajemy kaszę i miksujemy ją blenderem - uważamy, aby nie było grudek.
Piec nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wkładamy do blachy na muffiny i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości (ja nalewam ciasto dzbankiem z dzióbkiem, tak jest łatwiej i się nie chlapie). Babeczki pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Z tego przepisu wychodzi około 30 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz