piątek, 21 marca 2014

JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM I KORNISZONAMI

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty....
Z okazji pierwszego dnia wiosny mam dla Was wiosenne jaja. Świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.
Składniki:
10 jajek
1 opakowanie łososia wędzonego na zimno
4 korniszony
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
cytryna i kolorowa sałata do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, następnie obieramy. Przecinamy wzdłuż na połówki i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka ucieramy widelcem, tak żeby nie było żadnych grudek. Ogórki siekamy w drobną kosteczkę, dorzucamy do żółtek. Połowę łososia kroimy jak najdrobniej, dodajemy do miski z żółtkami i korniszonami. Mieszamy. Zagęszczamy majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz lub półmisek wysypujemy sałatę. Połówki białka napełniamy masą z żółtek, kładziemy na półmisku. Pozostałego łososia tniemy na mniejsze kawałki, a  cytrynę myjemy i tniemy na cienkie plasterki, a następnie na małe cząstki. Tak pokrojonym łososiem i cytryną dekorujemy nafaszerowane jaja. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz