środa, 5 lutego 2014

CIASTO MARCHEWKOWE

Najlepsze marchewkowe, jakie kiedykolwiek przyjdzie Wam zjeść. Z tego przepisu korzystam już około 10 lat i nawet nie pamiętam skąd go mam. Satysfakcja gwarantowana :-)
Składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
3 duże marchewki utarte na drobne wiórki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
10 dkg ulubionych orzechów
10 dkg rodzynek
Polewa: czubata łyżka kakao, 2 łyżki zimnej wody, 5 dkg margaryny, 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, następnie olej. Na końcu dorzucamy startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, posiekane orzechy i rodzynki.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 1 godziny - sprawdzamy patyczkiem. 
Składniki na polewę wrzucamy do małego rondelka i rozpuszczamy, gotujemy chwilkę przez cały czas mieszając. Zawsze polewam gorące ciasto, gorącą polewą. Skutkiem takich działań jest nasączenie ciasta czekoladową polewą, przez co staje się jeszcze smaczniejsze.
W tym przepisie można kurze jajka zastąpić przepiórczymi (4 przepiórcze na 1 kurze), a mąkę pszenną zamienić na orkiszową. Ale ostrzegam: po tej zamianie ciasto robi się nieprzyzwoicie smaczne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz