niedziela, 2 grudnia 2012

KREWETKI
Autorski przepis stworzony kilka lat temu specjalnie dla mojego Męża:-)
Składniki:
1/2 kg mrożonych dużych krewetek
10 dkg mieszanki owoców moża
10 dkg masła
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
średnia cukinia
słoiczek suszonych pomidorów 
mini marcheweczki
czosnek
sól
tabasko
suszona bazylia
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy, solimy, doprawiamy 4 ząbkami czosnku, odstawiamy.
Na głębokiej patelni, na maśle, dusimy owoce morza, odrobinę solimy, podlewamy połową wina.
W tzw. międzyczasie gotujemy mini marcheweczki (tak na pół twardo).
W dużą kostkę kroimy cukinię, pomidory na połówki.
Do owoców morza dorzucamy krewetki, chwilkę smażymy (około 3 min.), dorzucamy cukinie, mieszamy. Po kolejnych 3 minutach, dodajemy pomidory, odrobinę tabasco i marcheweczki, dosypujemy troszkę suszonej bazyli. Podlewamy resztą wina.
Trzymamy na dużym ogniu jeszcze minutkę i gotowe!
Serwujemy z gorącą bułką czosnkową lub świeżą bagietką i domowym masłem czosnkowym.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz