sobota, 17 listopada 2012

PIJANA WUZETKA
Pyszny kakaowy biszkopt nasączony wiśniówką i przełożony bitą śmietaną.

Składniki:
6 jajek
150 g cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
wiśnie do dekoracji
tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru (75 g) na jasny, puszysty krem.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie dodać pozostałą część cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie zmiksować (na 1 biegu). Do masy stopniowo dodajemy zmieszaną mąkę z kakao.
Gotową masę delikatnie przelać do tortownicy (ja piekę w silikonowej, więc nie muszę jej smarować:-).
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystygnięcia. Upieczony, zimny biszkopt przecinamy na 2 równe części - wzdłuż oczywiście;-)
Dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy. Dosładzamy cukrem pudrem i wlewamy przestudzoną żelatynę, bardzo delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
1/2 szklanki wiśniówki rozcieńczamy 1/4 szklanki wody. Dolny blat nasączamy połową wiśniówki, pokrywamy bitą śmietaną. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, schładzamy. Dekorujemy "kleksikami" z bitej śmietany i wiśniami. Wiśnie mogą być kandyzowane - moje były wyciągnięte z wiśniówki.
Schładzamy w lodówce. 
Pomysł zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz