poniedziałek, 12 listopada 2012

WYJĄTKOWO KOLOROWA BABKA
Idealna na przyjęcia dla dzieci i świetna jako lekarstwo na jesienne smutki.
Zaskakuje mlecznym smakiem.
Patrząc na nią, jedząc, ciężko powstrzymać się od uśmiechu:-)
Składniki:
225 g margaryny
220 g cukru
5 białek
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355 g mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Margarynę zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Następnie
dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto podzielić na 3. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwniki (ja preferuję barwniki w proszku).  Przelać do tortownicy, upiec  w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. 
Babkę po upieczeniu można udekorować lukrem królewskim lub masą cukierniczą.
Miłego pieczenia, a potem jedzenia;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz