sobota, 10 listopada 2012

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI
Składniki:
ciasto
350 g mąki
1 jajko
kostka margaryny
6 dkg drożdży
8 łyżek mleka
1,5 łyżki cukru
farsz
1 kg pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce. Obraną cebulkę drobno siekamy. Pieczarki i cebulę wrzucamy na patelnie, podlewamy odrobiną wody, solimy, pieprzymy i gotujemy bez przykrycia aż odparują.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w dużej misce i zagniatamy.
Odkrajamy po kawałku i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na tak przygotowany placek nakładamy przesmażone pieczarki i zwijamy w rulon (na zakładkę). Kroimy na mniejsze porcje i układamy na blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 10 minut, aż się zarumienią:-)
Idealne na imprezkę, serwowane w duecie z czerwonym barszczem.
Pycha! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz