piątek, 9 listopada 2012

SŁOŃCE W SŁOIKU CZYLI DŻEM Z DYNI:-))
Jakiś czas temu koleżanka z pracy podarowała mi ogromną dynię (tu ślicznie dziękuję).
Miała być w occie... Ale druga koleżanka powiedziała mi o mega smacznym dżemie z dyni, który robią Góralki, a któremu jej babcia nie mogła się oprzeć.
Poszukałam, poczytałam i jest! Słońce w słoikach, na zimę będzie jak znalazł:-)
Składniki:
2 kg obranej dyni
4 pomarańcze
2 cytryny
60 dkg cukru
odrobina startej gałki muszkatołowej
pół laski cynamonu
Przygotowanie:
Dynie należy pokroić na małe kawałeczki, zasypać cukrem i odstawić na 1,5-2 godziny.
Dynia powinna puścić sok. Pomarańcze i cytryny obieramy, kroimy i dodajemy do dyni. Dosypujemy odrobinę gałki muszkatołowej, wrzucamy cynamon. Gotujemy przez około 2 godziny, co trochę mieszając.
Na koniec, dżem rozdrabniam blenderem na jednolitą masę i nakładam do wyparzonych słoików i odwracam do góry dnem. Pasteryzować 10 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz