niedziela, 4 listopada 2012

DOMOWE SAJGONKI - TO JEST ŁATWE:-)
Sajgonki to farsz zawijany w jadalny papier ryżowy. Robi się je z nadzieniem mięsnym, warzywnym, krewetkowym lub mieszanym we wszystkich kombinacjach, a następnie smaży na głębokim oleju.
Poniżej zwinięte sajgonki, jeszcze przed usmażeniem.
Gotowych nie zdążyłam sfotografować, zbyt szybko zniknęły;-)
Składniki:
25 arkuszy papieru ryżowego
opakowanie makaronu ryżowego
80 dkg mielonego mięsa (łopatka, szynka wieprzowa)
grzyby mun
2 marchewki
cebula
kapusta pekińska (około 10-12 liści)
sól, pieprz
sos sojowy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso wymieszać ze startymi marchewkami, posiekaną kapustą, cebulą, pokrojonym makaronem (przygotowanym wcześniej wg przepisu na opakowaniu), pokrojonymi (wcześniej namoczonymi w gorącej wodzie) grzybami, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy zanurzamy na chwilkę w ciepłej wodzie, kładziemy na deskę. Nakładamy około łyżki farszu, zawijamy 2 brzegi do środka i zwijamy rulonik. I tak kolejne. Rozgrzewamy  olej na patelni lub w woku (tak żeby sajgonki mogły pływać, a nie leżeć na dnie, bo się przykleją). Smażymy na złoty kolor. Serwujemy z gotowym, słodkim sosem chili. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz