sobota, 27 października 2012

ORZECHOWIEC CZY MIODOWNIK?
Jedno ciasto, a jakby dwa. Smak miodu i włoskich orzechów.
Składniki:  
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru 
225 g margaryny
2 jajka 
4 łyżki miodu 
2 łyżeczki sody oczyszczonej  
300 g orzechów włoskich 
krem karpatka
0,5 L mleka
200 g masła
Przygotowanie:
Orzechy posiekać. Margarynę (75 g) z cukrem (5 łyżek)  i dwoma łyżkami miodu zagotować. Dodać orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę, 2/3 szklanki cukru, 150 g margaryny, jajka, 2 łyżki miodu i sodę zagnieść i podzielić na dwie części.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć równomiernie do formy.  Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (do suchego patyczka).
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
Krem karpatka zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gotowe placki przełożyć kremem i włożyć do lodówki. Najlepiej zrobić je dwa dni wcześniej, żeby nabrało wilgoci. Pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz