poniedziałek, 1 października 2012

OGRI, OGRI, OGÓREK
Czy 11 kg ogórków na zimę wystarczy?
3 kg kiszonych, 3 kg korniszonów i 5 kg po meksykańsku.
Zgadnijcie, które najbardziej lubię ja i moja rodzina?
Składniki:
2,5 kg małych ogórków
duża główka czosnku
4 łyżki soli
2 łyżeczki chili
pół kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu (10%)
3 łyżki octu balsamicznego
Przepis:
Ogórki pokroić na połówki lub ćwiartki, zasypać solą i zostawić na 8 godzin. Następnie odlać wodę, ogórki posypać chili, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać. Olej zagotować i gorącym polać ogórki, wymieszać. Zagotować ocet z cukrem i polać nim ogórki, wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Włożyć do słoików, zalać zalewą i gotowe.
Najlepsze jest to, że nie trzeba ich pasteryzować:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz