poniedziałek, 24 września 2012

LETNIA SAŁATKA ZE SZPINAKU
Mimo, że już drugi dzień jesieni, próbuję łapać ostatnie chwile lata. 
I siłą zatrzymać ciepło...
Pewnie to ostatnia szansa na dania ze świeżymi malinami.
Składniki:
30 dkg świeżego szpinaku
koszyczek malin
15 dkg płatków z migdałów
niebieski lazur
oliwa z oliwek
cytryna
salsa balsamiczna
miód
kolorowy pieprz
ocet winny
Przepis:
Szpinak porządnie umyć (żeby podczas jedzenia piach nie chrzęścił w zębach;-) i osuszyć.
Ser  pokroić w kosteczkę. Połowę włożyć do miseczki dodać 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę pieprzu, szczyptę soli morskiej, ocet winny - 2 łyżeczki i sok z cytryny - przy pomocy blandera utrzeć na gładki sos.
Połowę malin odłożyć a resztę włożyć do rondelka, dodać po 2 łyżki salsy balsamicznej i miodu, zmiksować blenderem i zagotować. Odstawić z ognia, przetrzeć przez sitko pozbywając się pestek. Do powstałego musu malinowego dodać odłożone maliny, wymieszać.
Szpinak podrzeć na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku i posypać serem. Polać sosami i posypać uprażonymi płatkami z migdałów.
Do tej sałatki idealnie pasuje pieczona czosnkowa bułeczka.
SMACZNEGO!
PS. Następnym razem do malinowego sosu dodam troszkę brązowego, mocnego alkoholu.
Wydaje mi się, że to dopełni smak:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz