sobota, 22 września 2012

DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW
Odkrycie? Dla mnie tak - aż do dziś:-)
Kolor i smak zawładnęły mną całkowicie i już na zawsze zostanę fanką tego dźemu.
Podobno idealnie nadaje się do pieczonych mięs, serów i słodkich wypieków.
Ja jadłam go prosto z patelni, bez niczego:D
Dla chętnych podaję przepis:
2 kg zielonych, twardych pomidorów
2 cytryny
max 3 szklanki cukru
Pomidory drobniutko kroimy, zalewamy sokiem z cytryn i posypujemy odrobiną cukru. Smażymy (dusimy) około 2 godzin regularnie mieszając, dodajemy resztę cukru (dwie, trzy szklanki, co kto lubi słodki, czy bardzo słodki). Smażymy kolejne 10 minut i gotowe*.



Gorący dżem przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem ( w tej pozycji pozostawiamy do wystygnięcia). Smacznego!
*Jeśli nie lubicie skórek i pestek, wystarczy przetrzeć dżem przez sitko:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz