niedziela, 9 września 2012

SUSHI
A tak było wczoraj:-) Ulepiłam całą furę, bo aż z kilograma ryżu.
Sushi (jap. 寿司, 鮨 lub 鮓?)[1]potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (jap. ? su) oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Ze względu na konieczność zachowania świeżości, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia. (definicja zaczerpnięta z Wikipedii).
Tradycyjnie sushi spożywa się palcami, niedozwolone jest jednak pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. W zachodnich restauracjach, w tym także w Polsce, goście nie są przyzwyczajeni do jedzenia palcami i najczęściej posługują się przy spożywaniu sushi pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu odradza się także picie wody. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata (może to być agari, hojicha bądź inna).




1 komentarz:

  1. Pycha, wyglada swietnie! Dawno nie robilam, zmobilizowalas mnie:-)

    OdpowiedzUsuń