piątek, 26 października 2012

STRASZNE PALUCHY I INNE POTWORNOŚCI
Już czas zacząć przygotowania do imprezki Halloweenowej.
Paluchy w ubiegłym roku zrobiły furorę, chociaż muszę przyznać, że część dzieciaków miała problem z ich jedzeniem..
Znacznie większym powodzeniem cieszyły się babeczki mumie:-)
Przepis na paluchy: 
225 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko 
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka soli
paczka migdałów
Migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, rozdzielamy na połówki - to będą nasze paznokcie.
Pozostałe składniki zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Formujemy palce, robimy nacięcia nożem i wciskamy  połówkę migdała.
Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Paluchy mają pyszny słodko-słony smak.
Można pofantazjować i do ciasta dodać zielony barwnik i zrobić ufoludkowe paluchy, też obrzydliwe;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz