sobota, 15 grudnia 2012

ŚLEDŹ ALA MILANÓWEK
Na naszym świątecznym stole na pewno nie zabraknie śledzi ala Milanówek,
to popisowe danie mojego Teścia pokochałam od pierwszego kęsa.

Składniki:
50 dag filetów śledziowych
2 łyżki cukru
ćwierć szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dkg cebuli
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
5 dkg gorczycy
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić przez 8 minut, zdjąć z ognia dodać gorczycę, wystudzić. Wymoczone i pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2-3 dni. 
Przed podaniem wyłożyć do miski i wymieszać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz