niedziela, 16 grudnia 2012

KACZKA FASZEROWANA 
to idealne danie na świąteczny obiad - tym bardziej, że można ją przygotować dzień wcześniej.
Składniki:
1 cała kaczka
2 kacze udka bez skóry
1 jajko
pęczek natki z pietruszki
30 dgk kurzych wątróbek
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek 
igła z nitką
Przygotowanie:
Kaczkę myjemy. Odcinamy skrzydła, szyję i kuper (nóżki zostawiamy). Następnie delikatnie luzujemy kaczkę tzn. usuwamy wszystkie kości tak, żeby zostało nam samo mięsko (kaczkę stawiamy stroną kupra do góry, ostrożnie oddzielamy kostki grzbietu od mięsa i skóry; mięso oddzielamy ostrożnie i zsuwamy je w dół, aż dojdziemy do stawów od nóżek. Delikatnie wyłamujemy stawy i przecinamy wszystkie więzadła. Następnie delikatnie po stronie grzbietowej odcinamy mięso od żeber.Odcinamy piersi od kości. Uwaga! chrząstka przy mostku jest przyrośnięta do skóry i trzeba bardzo uważać, żeby nie zrobić dziury. Teraz można już wyjąć korpus i gotowe).
Zaszywamy dziurę po szyi i skrzydełkach.
Tak przygotowaną kaczkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem.
Wątróbki myjemy i przy użyciu blendera miksujemy na jednolitą masę, dodajemy posiekaną natkę z pietruszki, żółtko, sól, pieprz.
Białko ubijamy na sztywna masę i delikatnie dodajemy  do masy z wątróbek. Mieszamy. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej żeby masa troszkę zgęstniała.
Obieramy mięso z dodatkowych nóżek i dodajemy do farszu.
Tak przygotowaną masą nadziewamy naszą kaczkę i zszywamy.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny.
Kaczka daje się pokroić na ładne, równe plastry i smakuje wyśmienicie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz