piątek, 14 grudnia 2012

MUFFINKOWA CHOINKA
A co powiecie na muffiny z colą i kremem czekoladowym?
No i oczywiście podziwiajcie mój piękny stojak do babeczek:-))
Składniki na muffiny:
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
160 g cukru
150 ml Coca Coli
100 ml oleju słonecznikowego
2 jajka
Składniki na krem:
125 ml śmietany kremówki 36%
pół tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka cukru
Przygotowanie -muffiny:
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, kakao, cukier.
W drugiej mokre - roztrzepane jajka, colę, olej.
Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 200ºC około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
przygotowanie - krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę z cukrem zagotować, ale uważać, żeby nie zaczęła wrzeć. Gorącą śmietankę przelewamy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ostudzone muffiny dekorujemy kremem, cukrowymi perełkami i gotowe!
Muffiny można też udekorować kolorowym kremem na bazie budyniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz