piątek, 24 stycznia 2014

PASZTET Z SOCZEWICY

Pasztet z czerwonej soczewicy, to propozycja nie tylko dla miłośników warzyw. Pikantny smak imbiru i intensywny pomarańczowy kolor rozgrzeją nas tej zimy. Okazało się, że pasztet z soczewicy nie jest zbyt fotogeniczny, ale po 10tym razie udało się pstryknąć fotkę :P

Składniki:
25 dkg czerwonej soczewicy
3 duże marchewki
pół małego pora
3 średnie cebule
3 jajka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, mielony imbir
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości tzn. aż się rozpadnie (około pół godziny). Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Do cebuli dorzucamy startą marchewkę i pokrojonego pora - warzywa dusimy do miękkości. Ugotowaną soczewicę przekładamy do głębokiej miski, dorzucamy uduszone na patelni warzywa i blendujemy na gładką masę.  Dodajemy 3 jajka, sól, pieprz i dużoooo mielonego imbiru, dokładnie mieszamy.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Aby mieć pewność, że pasztet jest upieczony należy potrząsnąć foremką, jeśli się nie rusza (nie trzęsie) tzn. że już się upiekł. Należy go wystudzić, a potem schłodzić w lodówce. Dobrze smakuje na razowym chlebku z dodatkiem zielonego ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz