niedziela, 24 lutego 2013

BARDZO SŁODKIE SERDUSZKA
Na Walentynki  nie zdążyłam ich upiec. Ale takie ciastka są dobre na każdą okazję.
Byłam trochę zaskoczona ich smakiem, sądziłam, że powidła śliwkowe przełamią ich słodycz. A są naprawdę baaaardzo słodkie i smaczne.
Składniki: 
70 dag mąki pszennej 
3 jajka 
pół kostki masła (100g) 
pół kostki margaryny (125 g) 
2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 szklanka cukru
słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Mąkę, jajka, masło, margarynę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier wrzucić do miski i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm - trzeba podsypywać mąką i to dość sporo. Wykrawać ciasteczka. W połowie ciasteczek w środku wykroić dziurkę.
Piec około 10 minut w temperaturze 190ºC.
Po ostygnięciu ciastka bez dziurki posmarować powidłami i przykryć (posypanymi wcześniej) ciastkami z dziurką. 
Przepis podpatrzony na mojewypieki.com. Polecam!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz