sobota, 2 marca 2013

KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE
Prosty i szybki przepis na kurczaka. Delikatny posmak piwa i wyjątkowo chrupiąca skórka. Upieczone z kurczakiem ziemniaki na styl bułgarski, są wyśmienitym dodatkiem i dopełnieniem tego dania.
Składniki:
kurczak o wadze około 1,5 kg
piwo 0,5 L
słodka papryka
sól
ziemniaki 1kg
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, odcinamy kuper i szyję. Osuszamy. Nacieramy solą i słodką papryką (wewnątrz również). Piwo przelewamy do kubka. Butelkę myjemy, odklejamy etykietki, wyparzamy i nadziewamy na nią kurczaka.
Kurczaka na butelce wstawiamy do żaroodpornego naczynia, a następnie do nagrzanego piekarnika (200 stopni).
W tzw. międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na średniej wielkości kostkę, posypujemy papryką i solą.
Po około 40 minutach zaglądamy do kurczak (powinien być już zarumieniony), polewany częścią piwa i pieczemy dalej  w 180 stopniach.
Po kolejnych 15 minutach znów polewamy piwem i tak jeszcze dwa razy. Po 1,5 godzinie pieczenia, do naczynia dorzucamy ziemniaki i pieczemy jeszcze pół godziny co troszkę mieszając. Jeśli zauważymy nadmiar wody w ziemniakch, to najlepiej ją odlać.
W sumie po 2 godzinach obiad jest gotowy i wygląda tak:
Ziemniaczki dodatkowo posypujemy posiekaną natką, można troszkę dosolić.
Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz