niedziela, 17 marca 2013

ZUPKA KREWETKOWA
Dziś było słonecznie, ale o prawdziwym cieple jeszcze nie ma mowy:/
Dla zmarźluchów, to idealna propozycja. Dzięki dużej zawartości świeżego imbiru i chili ta zupa mocno rozgrzewa!
Składniki:
250 g krewetek koktajlowych
250 g dużych krewetek
4 łyżki białego ryżu
2 kostki rosołowe
1 puszka mleka kokosowego
1 średnia cebula
pół puszki pomidorów bez skórki 
korzeń imbiru
chili w proszku
szczypiorek
1 łyżka masła 
sól do smaku
Przygotowanie:
Do garnka z wodą wrzucamy 2 kostki rosołowe. Jak woda się zagotuje, to dodajemy  pokrojoną cebulę, imbir (tak około 2 cm korzenia), pół łyżeczki chili. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, ryż, krewetki koktajlowe, pokrojone pomidory bez skórki. Gotujemy przez kolejne 15 minut. W tak zwanym międzyczasie marynujemy duże krewetki ze startym imbirem (około 2 cm) i pół łyżeczki chili Drugą połowę krewetek marynujemy z imbirem, czosnkiem i papryczką chili. Następnie smażymy na maśle razem. Zupę miksujemy (blendujemy), następnie dodajemy usmażone krewetki i gotowe. Zupę podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz