środa, 6 lutego 2013

MINIPĄCZUSIE
Od kilu dni na wszystkich znanych mi, kulinarnych blogach, pojawiły się niemożliwe do zjedzenia ilości pączków. Drożdżowe z różą, włoskie z budyniem, amerykańskie z dziurką, oponki, hiszpańskie pieczone, w cukrze, w lukrze, posypane migdałami, polane czekoladą....
No i jakoś poczułam ogromną presję.
Od rana zastanawiałam się, jak w swój napięty harmonogram wcisnąć pieczenie pączków?
Przeczytałam kilka przepisów na moich ulubionych stronkach, szczególnie z zainteresowaniem te z przypiskiem "szybkie" i oto są!
Naprawdę mega szybkie wręcz błyskawiczne. Może nie wyglądają jakoś rewelacyjnie, za to smakują:-)
Składniki:
3 serki waniliowe homogenizowane (po 200g)
3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
cukier kryształ zmieszany  z cynamonem (też do posypania)
Przygotowanie:
Serki wykładamy do miski, dodajemy jajka, miksujemy - tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki nakładamy do oleju porcje ciasta i smażymy pączusie na złoty kolor.
Wyciągamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz