sobota, 30 sierpnia 2014

ZUPA GRZYBOWA Z MIĘSEM

Tym razem wstępu nie będzie. Zupę grzybową albo się lubi, albo nie - choć nie znam nikogo, kto by jej nie lubił ;-)
Składniki:
4 skrzydełka z  kurczaka
1 marchewka
1 mały por
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 miska grzybów leśnych (mieszanych) 
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
3 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Skrzydełka obgotowujemy i zostawiamy w wywarze. Zupę solimy, dodajemy posiekanego pora, drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Dorzucamy 3 kulki ziela i 2 listki laurowe, dosypujemy pieprz, gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy grzyby. Grzyby muszą być oczyszczone, umyte (i bez robaków :P ), pokrojone w duże kawałki. Zupę z dodatkiem grzybów gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka a dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną, do zupy dodajemy śmietanę - aby się nie zważyła, najlepiej włożyć ją do kubeczka, lekko posolić i dodać do niej 3-4 łyżki gorącej zupy. Mięso ze skrzydełek obieramy (skórki oddajemy psu), dorzucamy do zupy i gotowe. Zupę możemy posypać natką z pietruszki lu koperkiem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz