poniedziałek, 1 września 2014

SMAŻONE KWIATY DYNI

W tym roku postanowiłam hodować dynie. Ale, że slaby ze mnie ogrodnik, to posadziłam ją zbyt późno :/
Owoce chyba nie zdążą dojrzeć, ale za to cały czas kwitnie, stąd pomysł, żeby zjeść chociaż kwiaty. 
Składniki:
10 kwiatów dyni
15 dkg mozarelli
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zimnej wody
pół łyżeczki soli
olej do smażenia 
Przygotowanie:
Kwiatów nie myjemy (sprawdzamy tylko, czy nie ma w nich żadnego robaczka), usuwamy słupek i pręciki. Do każdego kwiatu wkładamy po plasterku mozarelli. Z mąki, jajka, soli i wody przygotowujemy ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty obtaczamy w cieście. Smażymy na złoty kolor, po minucie z każdej strony. Zjadamy od razu :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz