niedziela, 21 września 2014

MARYNOWANE GRZYBY

Uwielbiam zbierać grzyby! Chyba mam to po Mamie :-) 
Nie chyba, na pewno! Ale ile można zjeść grzybów na gęsto, z makaronem, czy zupy.
Oczywiście nadmiar można ususzyć - zimą będą jak znalazł do pierogów wigilijnych lub kapusty z grzybami.
Ale szczególnie pyszne są w occie.
Składniki:
grzyby leśne
sół
cukier
ocet
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
ocet spitytusowy
cebula
marchewka
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy, odcinamy nóżki, większe kapelusze przecinamy na pół.
Grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut.
W międzyczasie do umytych słoików sypiemy odrobinę pieprzu, wrzucamy liść laurowy, po 2 kulki ziela angielskiego. Obgotowane grzyby odsączamy i nakładamy do słoików do 2/3 wysokości. Możemy dołożyć po 2 plasterki cebuli i marchewki. Przygotowujemy zalewę : 1 szklanka octu, 3 szklanki wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru. Gotującą zalewę wlewamy do słoików (do pełna), zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz