sobota, 30 sierpnia 2014

SOS GRZYBOWY Z MASCARPONE

Jak ja uwielbiam zbierać grzyby! Podgrzybki, prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki, osaki itd.
Lubię duszone, marynowane, suszone i w zupie :-) Dziś propozycja sosu, który świetnie sprawdzi się z makaronem.

Składniki:
1 miska grzybów
250 g serka mascarpone
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki siekanej natki pietruszki lub koperku 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy. Obrane, umyte grzyby siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli, dusimy około 10-15 minut. Pierś z kurczaka tniemy w paseczki/kostkę, obsmażamy na drugiej patelni z odrobiną oliwy, soli i pieprzu. Mięso przekładamy na patelnię z grzybami, nadal dusimy. Dodajemy serek mascarpone, delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy natkę pietruszki lub koperek, co kto woli. Serwujemy z ulubionym makaronem. PYCHA!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz