czwartek, 12 czerwca 2014

KAJMAKOWY SERNIK

Przepis na sernik wiedeński mam już od ponad 15 lat. I ta wersja już mi się troszkę znudziła. Ostatnio wpadłam na pomysł, aby zamiast cukru użyć kajmaku i tak oto powstał kajmakowy sernik.
Składniki:
1 kg dwukrotnie mielonego, białego sera
6 jajek
10 dkg margaryny
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki kajmaku 
1 budyń waniliowy (najlepiej bez cukru)
Spód: 100 dkg herbatników, 60 dkg masła
Polewa: czubata łyżka kakao, 2 łyżki zimnej wody, 5 dkg margaryny, 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Herbatniki zmielić na miałki proszek. Masło rozpuścić. Herbatniki wsypać do masła i wymieszać, tak powstałą masą wylepić spód tortownicy ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm). 
Do dużej miski wrzucamy 10 dkg margaryny, ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku, ucieramy. Dodajemy cukier puder, ser, budyń w proszku i miksujemy.
Do masy serowej dodajemy kajmak. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową, przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Nie należy się przejmować, że po godzinie sernik będzie nadal "trzęsący". Należy wyjąć go z pieca, wystudzić, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje polewamy go czekoladową polewą i zjadamy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz