piątek, 30 maja 2014

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

Nie wiem, czy pamiętacie, ale już piekłam to ciasto tyle, że ze śliwkami. Ten placek, dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny, jest niesamowicie aromatyczny.  Łatwy w wykonaniu, ale zaskakujący wielopoziomowym smakiem. Świetnie sprawdzi się na pikniku, grillu lub na co dzień. 

Składniki:
160 ml oleju
1 szklanka cukru
1 jajka
1 cytryna
500 g jogurtu typu greckiego
500 g mąki
2 łyżeczki sody
500 g truskawek
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy olej, dodajemy cukier, jajko i miksujemy. Do masy dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i otartą skórkę, jogurt, ponownie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z sodą i dokładnie miksujemy. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Umyte truskawki (z odciętymi szypułkami) rozcinamy na połówki, układamy na cieście rozcięciem do góry. Pieczemy około 45 minut w 160 stopniach, patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz