niedziela, 18 maja 2014

SZARLOTKA Z RABARBAREM

Trwa sezon na rabarbar. Z dzieciństwa pamiętam kompot, no  i jedzenie rabarbaru na surowo. Brało się łodygę, maczało w cukiernicy i chrupało. Jak opowiedziałam to synowi (jednocześnie pokazując rabarbar), to zrobił kwadratowe oczy, a jak spróbował, to tym bardziej nie zrozumiał :-)
W tym roku upiekłam szarlotkę rabarbarową i Was też zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a ja już się szykuję na sernik z rabarbarem :-)

Składniki:
70 dkg rabarbaru
1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
200 gram masła
350 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 gram cukru
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło, mąkę, cukier (130 gramów) i proszek do pieczenia zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wyklejamy do tortownicy (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 25 minut. W międzyczasie myjemy rabarbar, oczyszczamy i tniemy na 1 cm kawałki. Do rabarbaru dodajemy 1/3 szklanki cukru, mąkę ziemniaczaną i cynamon - mieszamy. Rabarbar wykładamy na podpieczony spód i przykrywamy drugą połową ciasta (wcześniej rozwałkowujemy je mniej więcej na koło o średnicy tortownicy - ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm). Pieczemy przez kolejne 40-45 minut.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem i zjadamy, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz