czwartek, 29 maja 2014

BABKA CYTRYNOWA

Pogoda się zepsuła :/ Trzeba rozgrzewać się gorącą herbatą. A do herbatki proponuję aromatyczną, cytrynową babką. 
Składniki:
4 jajka
1 cytryna
200 g masła
180 g cukru
140 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier: 
1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru pudru 
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Do masła dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok. W dużej misce ucieramy jajka z cukrem (około 10 minut), następnie dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Ucieramy chwilę mikserem, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy, aż składniki się połączą. Formę do baby smarujemy masłem/margaryną i wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem, czy ciasto już się upiekło i zostawiam na dodatkowe 5 minut w wyłączonym piekarniku.
Gdy babka przestygnie, polewamy ją lukrem, który przygotowujemy w bardzo prosty sposób: do kubka wsypujemy pół szklanki cukru pudru i wciskamy sok z cytryny (tyle ile przyjmie cukier), delikatnie miksujemy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz