niedziela, 22 czerwca 2014

GRILLOWANE SZPARAGI

Lubicie szparagi? Ja bardzo lubię zielone. W tym roku zajadam się grillowanymi. Łatwo je przygotować, no i są miłą odmianą np. od kaszanki ;-)
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
20 plastrów dojrzewającej szynki (serrano,  parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej)
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Szparagi myjemy. Obłamujemy końce. Nie należy się bać tej czynności. Bierzemy szparag w dwie ręce i łamiemy, powinien przełamać się dokładnie w odpowiednim miejscu, dolne końcówki wyrzucamy. W garnku gotujemy osoloną wodę. Szparagi wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty, odlewamy.
Gdy ostygną owijamy każdy w plaster szynki i tak przygotowane kładziemy na grillu. Gdy szynka zrobi się lekko chrupiąca, a szparagi rumiane, zjadamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz