niedziela, 1 grudnia 2013

KREWETKI Z RYŻEM KOKOSOWYM

Danie wygląda dość ascetycznie, ale ma bogaty smak :-) 
Zainspirowana nową książką Jamiego Olivera przygotowałam kokosowy ryż z krewetkami. Całość zajęła mi jakieś 20 minut.
Składniki:
pół kg mrożonych krewetek
1 ząbek czosnku
pół  łyżeczki chili
10 dkg masła
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka ryżu basmati
1 puszka gorącej wody
sól
Przygotowanie:
Rozmrożone krewetki solimy, dodajemy chili i pokrojony w plasterki ząbek czosnku - odstawiamy.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy ryż, wlewamy puszkę wrzątku, dodajemy pół łyżeczki soli. Ryż gotujemy na małym gazie, przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło, wrzucamy krewetki i krótko smażymy na dużym ogniu. Ryż spulchniamy i nakładamy na talerze. Na ryżu układamy krewetki, polewamy sosem z patelni i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz