sobota, 7 grudnia 2013

KEKS

Tego keksa piekę już od 15 lat, więc przepis sprawdzony wielokrotnie. Obowiązkowe ciasto na bożonarodzeniowym stole. Pamiętajcie, że keks zyskuje na smaku, gdy poleży, więc można go upiec już 3-4 dni wcześniej :-)
Składniki:
30 dkg mąki pszennej
15 dkg margaryny
5 jaj
20 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dkg ulubionych bakalii (orzechy, suszone figi, żurawina, morele, śliwki, migdały itd)
Przygotowanie:
Bakalie siekamy, mieszamy z odrobiną mąki (żeby nie opadły na dół ciasta w trakcie pieczenia, tylko były równomiernie rozłożone). Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy kolejno jaja, cały czas miksując. Dosypujemy cukier i nadal miksujemy. Następnie mąka zmieszana z proszkiem do pieczenia. Ucieramy tak długo, aż masa stanie się puszysta. Na sam koniec dodajemy przygotowane wcześniej bakalie i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto możemy polukrować lub polać czekoladą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz